Eilen aloitin huonekasvien kesähuollon. Olen yrittänyt käydä kasvit läpi kerran kuussa, nyt olikin kesäkuun alun jälkeen tapahtunut paljon. En selvinnyt urakasta päivässä, ei se mitään, mutta olisi ulkonakin puuhaa kasvien kanssa.

Kasvit tekevät edelleen muuttoa. Lauantaina vietiin ensimmäinen kuorma kasveja Pojan pihaan, henkulöauton peräkärryllinen vuorenkilpiä. Ei sinne paljon muuta nyt viedäkään, sillä maa vaatiin vielä laittoa ja varsinainen istutustyö on keväällä. Toivottavasti Poika saa maan kuntoon jo syksyllä ja istuttamaan päästään aikainin kevätkosteaan maahan. Pitäisi vaan päättää mitä kasveja istutetaan, jos olisi lista valmiina jo vuodenvaihteen jälkeen, olisi aikaa pyytää tarjouksia useammasta myymälästä, tulee kuitenkin kokonaispotista aika iso, tuija-aitaakin tulee pitkä pätkä. Minäkö sen suunnitelman sitten teen. Miniä halusi alkuun vain valkoisia kukkia, mutta nyt sallii myös pinkin ja sen tyyliset värit, siihen sakkiin vuorenkilpikin menee. Niillä on muuten huomenna talon luovutustilaisuus, olivat kirjoittaneet pitkän listan puutteita, osa oli ihan asiallisia, mutta jotkut minusta vähän turhia, kai uuden talon pitää olla täydellinen.

Tytölle olen vienyt yrttien taimia ja kuunliljoja, ne ovat vielä astioissa. Tyttö oli lukenut netistä, että makuuhuoneeseen pitäisi laittaa anopinkieliä ja rönsyliljoja puhditamaan ilmaa. Mun isot anopinkielet paleltui muuttoprosessissa, mutta pikkutaimia olisi kuusi, kun ne eilen laskin, taidan viedä ne kaikki Tytölle. Ja rönsyliljoja on aivan riesaksi asti, hän saa niitä. Kokonaan vihreä rönsylilja saattaisi menestyä siellä aika hämärässä portaikossa, johon Tyttö haluaa jotakin riippuvaa, tai sitten liisankukka. Enkelinsiiven aijon sinne kans viedä halusivat tai eivät.

Itse olen saanut kaikki kasvini pois Esikoisen asunnosta, pihan perennapenkki on vielä vaiheessa ja kasvimaan veireisessä pikkupellossa on mun perennoitten siementaimia vaikka kuinka paljon, jos olen nopea voin ehtiä siirtämään sieltä taimia Tytön ja Pojan pihoihin, ennen kuin Esikoinen kyntää pellon.

Kun nyt olen puuhannut huonekasvien kanssa, menee samojen kasvien kuvia myös herbaarioon.

2015_07_13_7084.jpg

Nämä saattaa olla kilpikirvoja, joten lehti lähti kompostiin ja nahkamuori on nyt tarkkailussa.

2015_07_13_7080.jpg

Mun iso pylvästyräkki kärsi talvella kylmästä yhdessä niiden anopinkielien kanssa, mutta kuitenkin on muutamia sen latvoista juurruttamiani kasveja. Tälle kävi eilen huonosti, touhutessani se teki täyden kuperkeikan lattialle ja taipui kaarelle.Näkee oikeneeko se, nyt se nojaa isoon ruukkuun.

2015_07_13_7078.jpg

Nyt tämä puolikuollut amppelibalsami on vironnut henkiin, en tiedä mistä sillä on ollut pula, luulen, että lämmöstä. Tein rohkean liikkeen ja leikkasin tästä viisi pistokasta. Nyt jään jännittämään juurtuuko ne. Laitoin ruukun muovipussiin.

Kiinanruusu on nyt 140 cm pitkä saitto, suunnittelin katkaista latvan, mutta siinä olikin nuppu. Kyllä tuo rungon mitta alkaisi riittämään. Olen saanut sen pysymään melko suorana. Sivuversoista olen kevään aikana ottanut neljä pistokasta, ne oli vesilasissa aika surkeita, mutta laitoin ne multaan.

2015_07_13_7073.jpg

Pitsi-itulehden virallisen varataimen istutin isompaan ruukkuun, se on ollut valoisalla paikalla ja kasvanut hyvin. Niitä epävirallisia varataimia on sitten siellä sun täällä naapuriruukuissa. Vanha pitsi-itulehti on rungoltaan melko lehdetön, mutta latva kasvaa hyvin, pituutta sillä on 75 cm ruukun pinnasta.

Kolme kriinumia ovat kaikki saman ikäisiä, luulen, että olen laittanut pikkusipulit erilleen 2011, ne ovat kasvaneet hyvin, mutta näyttää siltä, että eivät kuki vielä tänä kesänä. Niiden äiti on Siskolla ja se kukkii nyt komiasta. No ensi kesänä sitten.

Keväällä ostamani tuoksuköynnöksen vapautin ahdistavasta raudoituksesta kuukausi sitten ja se on narun tukemana kattoon asti. Se ei ole lähtenyt kasvamaan. Mulla ei ole ollut ennen tuoksuköynnöstä, enkä oikein teidä mitä se tarvitsisi lähteäkseen kasvamaan, vai lepääkö se kevääseen asti.

2015_07_13_7083.jpg

Mitähän näille inkivääreille teen. Kaksi oikeanpuoleista on ollut talven kuivana kaapissa viime kesän kasvun jälkeen. Vasemmanpuoleinen on nyt keväällä päässyt ruukkuun.

 

SE