Vanhassa muistikirjassani oli lista tavaroista, jotka kannattaa siivota pois tilaa viemästä ja hankaloittamasta elämään. Kun luin sen, ärsyynnyin. Miksi kaikkien pitäisi elää samalla tavalla ja tyhjentää asuntonsa samalla tavalla. Kirjoitin kommenttini kunkin poistettavan perään.

Siivoa pois asunnostasi:

Vanhat kalenterit

Mut-ku, ne ovat nyt aarreaittani, kun kirjoitan muisteluitani. Olen todella onnellinen siitä, että minulla on allakat tallessa ja harmittaa, jos joku puuttuu. Voi olla, että allakkaa ei ole ollut ollenkaan aina käytössä tai sitten se on kadonnut. Olen myös tyytyväinen jokaista vanhempien allakasta, jonka olen löytänyt.

Postikortit ja kirjeet

Mut-ku, olen todella tyytyväinen, että mieheni ja minun seurusteluaikeinen kirjeenvaihto on tallessa, vaikka se muovikassi onkin ollut matkan varrella välillä varsin holtittomasti varastoituna.

Kuitit ja kupongit

Tietty! Kuittien teksti ei ole pysyvää. Mutta en ole yhtään pahoillani siitä, että kuitteja on tallessa. Niistä selviää monta unohtunutta asiaa. Ei asia tietysti on, että mitä merkitystä sillä on, että milloin ostimme Datsunin, milloin Hoowerin, ja sellaista, mutta ne voivat herättää päässä monen moisia juttuja juuri sen hetken elämäntilanteesta. Minulla on tallessa kuitteja, mutta ei yhtään sellaista, jonka haluan nyt heittää uunib tuleen.

Vaatteet, joita et käytä

Niitä on, mutta ei niitä voi pestyinäkään viedä kirpparille, sillä ne ovat rikki.

Mut-ku. Aina tarvitaan ompelu ja askartelumateriaalia Junk Journaliin ja muuhun sellaiseen. Mutta sen myönnän, että käyttämättömien vaatteiden varastoa voisin vähän järjestää ja karsia. Vanhasta T-paidasta voi ommella pipon tai tuubihuivin. Villapaidasta voi huovuttaa patalappuja tai kenkien pohjallisia.

Sopimattomat vaatteet

Mut-ku. Ei meillä sopivia olekaan.

Parittomat sukat

En tajua. Kun en ole koskaan tullut sisään vain yksi sukka jalassa. Mutta olen ratkaissut asian siten, että minulla on vain yhdennäköisiä sukkia, joten pari löytyy aina, jos vaan löydän kaksi sukkaa. Joten nyt enää minulla ei ole parittomia sukkia.

Asusteet, joita et käytä

Ei ole. Ei ainakaan yhtään turhaa kaulahuivia. Huiveja käytän ihan kaulan lämmikkeenä. Mutta mitään muuta minulla ei ole, koruja on vain mieheni minulle ostamat kaksi sormusta, mutta ei muita koruja, ei vöitä, ei mitään vaatteisiin ripustettavia härpäkkeitä. Toisaalta ajattelen, että pitäisikö olla jotakin pientä kivaa. Ehkä ei ilmankin tulee toimeen.

Vanhat puhelimet ja laturit

Mut-ku, kuvat on kännyköissä, en kyllä tiedä saako niitä sieltä enää koskaan ulos Kuopuskaan insinöörintaidoillaan. Mutta nyt odottavat tuossa hyllyllä. Muuta sähköromua keräsin tässä joskus ja vein kierrätykseen, eikä kulunut kahta viikkoa, kun mies etsi kiukkuisena ladattavan työvalonsa laturia. Ai se kuului siihen! Joo, se lamppu on niin vanha, että siihen ei sovi mikään meillä käytössä oleva laturi. Joten ensikerralla vien sen lampunkin.

VHS-kasetit, DVD-elokuvat ja CD-levyt

Just. VHS on meilläkin taakse jäänyttä elämää. Kasetteja on jäljellä, mutta voiko niistä askarrella vai ovatko ne myrkyllisiä. En tiedä. Hyllyssä on vaatimaton kokoelma elokuvia ja musiikkia, mutta en koe niitä ongelmaksi, toisaalta, ei niitä juurikaan tule käytettyä.

Vanhentuneet aurinkovoiteet

Mut-ku, ne on tosi hyviä jalkavoiteita talvella. Nyt alkaa viime kesän voiteet loppumaan, mutta kyllä on ollut pehmeät kantapäät.

Ruoka-aineet, joita et käytä

Jos niitä on keittiön kaapeissa, niin pitää ottaa kokkisota-viikko ja laittaa ne ruuaksi, eikä sen jälkeen kannata ostaa samoja. Ei syömäkelpoista ruokaa saa heittää roskiin, mutta kannattaa miettiä kaupassa, että mitä todella haluaa syödä.

Vanhentunut ruoka

Ei saa tulla, pitää syödä ruuat pois oikeassa järjestyksessä, ja olla tarkka. Jos eilen on jäänyt ruokaa niin se tuunataan tänään ja syödään ennen kuin laitetaan uutta.

Kuluneet pyyhkeet

Käyttöön! Niitä voi käyttää kunnes menevät puhki. Se, että pyyhe on vähän kulahtaneen näköinen ei haittaa sen käyttöä ollenkaan. Kulunut pyyhe imee hyvin kosteutta. Jossakin vaiheessa pyyhkeet siirtyvät räteiksi, joita aina tarvitaan multahommissa ja autotallissa.

Kuluneet verhot

Just! Pinterest ja muut vastaavat paikat ovat täynnä ompeluohjeita, että miten vanhoista verhoista tehdään mekkoja ja muita vaatteita. Minusta vanhat verhot ovat niin haperia, että tuskin reunoista saa askartelumateriaalia. Ehkä näkemys siitä, että vanhatko ovat vanhat verhot vaihtelee. Ja meillä ei nykyään käytetä olenkaan verhoja, minä en jaksa touhuta niiden kanssa, ne on jatkuvasti likaisia ja pölyisiä, niitä pitää asetella sievästi ja kaikkea, en jaksa, meillä ei ole yhdessäkään ikkunassa verhoja.

Kirjat, joita et lue

Ongelma. Meillä on monia kirjoja, muitakin kuin Raamattu, jotka on tullut luettua moneen kertaan ja tulen lukemaan niitä samoja edelleen. Sellaiset kirjat, joita luulen muiden lukevan, mutta joita en tunne tarvitsevani, liikkuvat meiltä hyvin kirpparille. Mutta sitten on niitä kirjoja, joita ei meillä enää lueta, mutta tuntuu, että niitä ei lue kukaan muukaan. Olen kerännyt niitä, jotta käytän askartelussa ja kuvien teossa. Ei niitä kannata kantaa hyväntekeväisyyskirpparille, ei niistä ole siellä muuta kuin vaivaa ja haittaa.

Käyttämättä jääneet käsityötarvikkeet

Mut-ku niitä voi vielä tarvita. Minäkään en ole moneen vuoteen kutonut sukkia, mutta nyt menneenä talvena olen tehnyt lastenlapsille, nytkin on yhdet tekeillä. Minulla käsityötarvikkeita on niin vähän, että mahtuvat olemaan. Ja ompelukone ja saumurikin sopivat tänne, vaikka viime aikoina olen käyttänyt niitä vähän. Mutta jospa alan korjaamaan ja tuunaamaan noita edellä mainittuja vaatteita.

Lehtien vuosikerrat

Rajansa kaikella. Mutta saa niitä olla varastossa, koska lisää ei tule nykyään. Hyvä, että on kuvia Gelli printingiä varten, ja muutenkin. Mitä on, saa olla.

Lasten askartelut

Mut-ku. Nämä juuri ovat niitä suurien tunteiden herättäjiä. Minulla on tallessa vain yksi kansakouluajan askartelu ja se on aarteeni. Toivoisin, että niitä olisi enemmänkin tallessa. Toisaalta ei silloin paljoa askarreltu koulussa, ei ollut budjetissa varaa ostaa tarvikkeita. Toista on nyt, kun koululaisen repussa on tekele melkein joka päivä.

$€