Kirjoitin itselleni suunnitteluun säännöt

KASVIHUONEEN RAKENTAMISEN PERUSIDEAT

 1. ISO

Sen pitää olla niin iso, että lämpötinan pystyy pitämään helteelläkin siedettävänä.

 1. TUULETUS

Tulee kolme ovea ja läpiveto mahdollisuus. Tuuletusluukkuja ei tule.

 1. ILMANSUUNTA

Pitkä seinä tulee kohti kaakkoa, joten aamun aurinko paistaa sisään ja lämmittää kylmän yön jälkeen. Keskipäivän aurinko paitaa päin päätyä ja iltapäivällä liiteri alkaa varjostaan. Aivan keskikesällä illan viimeiset säteet osuvat toisesta päästä sisään.

 1. LÄMMITYS

Kasvihuoneeseen ei tule lämmitystä. Käytän suojana tarpeen mukaan kasvuharsoa ja muita peitteitä ja rakenteita.

 1. VILJELYKASVIT

Pääasiassa haluan viljellä tuoretta syötävää kesäksi ja mahdollisimman aikaisinkin, vaikka en lämmitäkään. Mitä tulee enemmän kuin syömme, päätyy pakastimeen tai kellariin keitettyinä. Voin laittaa myös marjoja, mutta silti haluan, että pihan vadelmapuskat pysyvät ulkopuolella. Keväällä kasvatan taimia, sekä kukkien että vihannesten. Sinne mahtuu mukaan myös huonekasveja kesälomalle. Kaunis ei ole kiellettyä.

 1. MAAVARAINEN

Kasvualustaa tulee paksulti ja se on alta avoin, jotta ylimääräinen kosteus voi valua pois. Paksu se on siksi, että tasainen kosteus säilyy helpommin.

 1. KASVUALUSTA

Sekoitan altaiden pohjalle lantakompostin ja istutuskuoppiin laitan pussista puutarhamultaa. Kompostin materiaalit tulevat olemaan: naudan kuivikelantaa (olki ja turve), hiekkaa, olkea, haketta, puunkuorta ja kalkkia. Se laskee ja painuu kokoon kesän aikna, mutta lisään siihen keväällä samoja materiaaleja.

 1. VÄRITÖN

Sekä kattoon että seiniin tulee väritön materiaali oli se sitten mitä laatua tahansa. Siitä saa näkyä läpi. Lasia se tuskin on.

 1. TYÖPÖYTÄ

Sinne tulee työpöytä, mutta en ole vielä päättänyt miten iso. Toisaalta siinä voisi pitää ruukkukasveja, toisaalta se vie turhaan tilaa. Amppeleille tulee ripustuspaikat.

 1. EI OLESKELUTILAA

Sinne ei tule oleskelutilaa, mutta liiterin ovelle mahtuu ehkä väliaikaisesti yksi tuoli olemaan.

 1. EI VARASTO

Se ei ole myöskään varasto, vaan pihan tarvikkeille ja työkaluille vapautuu lisää varastotilaa kellarista, kun työpöytä siirtyy sieltä pois.

 1. ÄLÄ OTA SITÄ LIIAN VAKAVASTI

 

$€