15.6.

Iso mukulapinaatti on lähtenyt kasvuun. Mikä kumma sitä näin kauan viivytti.

Käännän, kuokin, perkaan ja istutan. Kärrään sontaa ja olkia. Kastelen.

Istutin auringonkukkia ja härkäpapuja.

Kaikki malvat ovat kuolleet talven aikana. Hyvä, pääsinpä niistä eroon. Tai toisaalta, kyllä ne kauniisti kukkisivat. Yksi siementaimi oli, mutta se meni vahingossa jo poistoon. Luulen, että lisää siementaimia ilmestyy.

Monta jänistä pojan kauramaassa, älkää tänne vaan tulko.

Joku eläin peittää yhdet kurpitsan taimet joka yö kateoljilla.

Kaivoin krapin maasta ja istutin ruukkuun. Kumma, että se on talvehtinut, vaikka vierestä on malvat, vieraslajit, kuolleet. Krapista irtosi juuria, ne pesin ja laitoin kuivumaan. Aivan varmaan tarvitsen niitä joskus, just.

Harmaamalvikit ja rohtosalkoruusut kasvavat hyvin, mutta iisot voivat huonosti, kaikki yrtti-iisot ovat kuolleet ja koreaniisot kituvat, eivät ole päässeet oikein kasvun alkuun. Ukonhatut, sinipallo-ohdakkeet ja ritarinkannukset ovat hengissä. Niin siis se yrtti-iiso on hengissä, joka oli ruukussa kellarissa, ruukussa se on edelleenkin.

Tyhjensin taimirullakoista ylimäärä taimet pois. Osa jäi nurmikolle odottamaan, että jos kuitenkin vielä istutan ne jonnekin. Osan kippasin pois ja mullat tomaattien juurelle kasvariin. Muutaman paprikan ja chilin nostin kasvariin, jos niille vielä löytyy ottaja. Niille ei kylläkään pitänyt enää armoa suoda.

Laitoin rullakot verannan viereen ja niihin ulkona olevia huonekasveja.

Istutin korkeat auringonkukat autokatoksen päätyyn. Autokatos on yksilappeinen ja tuohon tulee sadevedet katolta, ei sitten taida olla pääty, onko sitten sivuseinä. Saunan pääty on selvästi pääty, eikä siihen tule sadevettä, on kuiva paikka.

Istutin humalan autokatoksen nurkalle. Se on perintöhumala. Pappa istutti sen vuonna 1900 torpan ovipieleen, viime kesänä se oli viherryttämässä kasvaria. Torppaakin humala on joutunut vaihtamaan, mutta kyllä tämäkin torppa oli jo 1900 olemassa, vaikka nykyaikaisesti ajatellen nyt ollaan keskellä metsää ja kaukana kaikesta.

Oli tuulinen ja aurinkoinen päivä, sisällä varjossa olemaan tottunut amppelisoilikki kalpeni päivän aikana läpikuultavaksi.

 

16.6.

Kahlasin saramättäiden seassa ja keräsin myrkkykeisoja pois Pojan seuraavan laidunlohkon rannasta. Tänään oli vain ämpäri astiana, toissa päivänä oltiin samassa hommassa yhdessä mieheni kanssa ja astiana oli traktorin etukuormaajan lumikauha.

Jos monien siementen itämisen kanssa on ollut vaikeuksia niin Kiinalainenkäärme lykkää jo taimia. On nyt sitten ainakin niitä.

Istutin loput härkäpavut, ruukussa olleen ilmasipulin, salaatin taimet, persiljan taimet, lehtikaalin taimet ja auringonkukkia.

Kylvin ruukkuihin kesämalvikkia.

 

17.6.

Kylvin tilliä.

Keräsin mäkimeiramia kuivumaan.

Kummitytöllä on tekeillä kasvihuone ja hän huolii mun ylijäämä tomaatin taimet, ehtii tuleen satoa tai ei, mutta hän haluaa vielä tänä kesänä kokeilla viljelyä. Pakkasin kaikki jäljellä olleet tomaatin taimet laatikkoon.

Siirsin muutaman Kiinalaisenkäärmeen taimen kurkkuseinustan päähän, josta kuoli yksi avomaankurkku ja viereinen kasvihuonekurkku kituu.

 

19.6.

Nyt ne avomaankurkut itävät kasvihuoneessa. Olivat kyllä niin, etteivät mitenkään päässeet kuivahtamaan. En kyllä tiedä mikä niillä ruukkuihin kauan sitten kylvämissäni oli vikana, etteivät itäneet. Nyt sitten saattaa tulla myöhäisiä kurkkuja, jos olosuhteet sen sallivat. Pitää nyt heti alkaa raivaamaan niille kasvupaikkaa ulos, ne vaatii pölytyksen.