Nyt on paljon hyvälaatuisia omenoita

Teen mieluiten omenasoseen Valkeakuulaista, ne menevät helposti soseeksi. Nyt niitä on enää vähän jäljellä Esikoisen pihan puissa, mutta sosetta onkin jo aivan riittävästi pakastimessa tai ehkä vähän liikaakin.

Minä tein omenasoseen nyt näin:

1. Kerään omenat puiden alta.

2. Pesen ne.

3. Laitan ison kattilan pohjalle tilkan vettä ja kuumennan sen kiehuvaksi.

4. Pilkon, poistan siemenkodan ja kannan, mutta en kuori.

5. Kippaan just pilkkomani lohkot kiehuvaan veteen tai edellisten lohkojen sekaan sekoitellen.

6. Lisään pienissä erissä lohkoja, kunnes kattila on täynnä ja sekoittelen kuumaa soseutuvaa kattilallista, kunnes viimeksikin lisäämäni lohkot pehmenevät.

7. Soseutan sauvasekoittimella.

8. Purkitan ja vien yöksi verannalle jäähtymään.

9. Siirrän purkit aamulla pakastimeen.

IMG_6565.jpg

Pesu

IMG_6589.jpg

Lohkot kattilaan

IMG_6568.jpg

Keittäminen

IMG_6564.jpg

Soseuttaminen

IMG_6586.jpg

Valmis sose purkkeihin

IMG_6590.jpg

Kansi päälle ja jäähtymään. Tämä sose on kylläkin päärynää.

 

Olen tehnyt ennen niin että en ole ottanut siemenkotia pois ja olen vääntänyt kypsän massan sosemyllyllä, mutta nyt on sekä yleiskoneen sosemylly että käsikäyttöinen niin kuluneessa kunnossa ettei niistä enää ole työn tekoon. Ja tämä tapa on ihan hyvä, pilkkominen ei ole juurikaan hitaampaa, koska siemenet pitää joka tapauksessa tiputella pois, koska ne maistuvat pahalle.

Kun pilkotut lohkot laittaa nopeasti kiehumaan, säilyy soseen väri vaaleana. Jos lohkoja kerää ensin koko kymmenen litran kattilallisen ja vasta sitten alkaa kuumentamaan, lohkot ehtivät tummua, ja soseesta tulee ruskeaa. Ei se pahaa ole, mutta vaalea väri on raikkaamman näköinen.

En lisää omenasoseeseen mitään, pieni tippa vettä on pakko laittaa kattilan pohjalle, jotta pääsee alkuun keittämisessä. Nyt olen tehnyt pieniä kokeiluja soseiden sekoittamisesta: omena, luumu ja pihlajanmarja. Tein myös samalla tavalla sosetta päärynöistä, joita sain Tytöltä.

 

$€